Artiști CelloFAME

Gabriela Todor

4 septembrie 1949, Cluj-Napoca

Profesor de violoncel la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj Napoca (1975-2008)

Gabriela Todor este o personalitate remarcabilă care și-a lăsat amprenta în viața multor violonceliști pe care i-a îndrumat. Este unul dintre profesorii datorită cărora școala violoncelistică românească a cunoscut un progres semnificativ.

Iată ce ne dezvăluie profesoara de violoncel Gabriela Todor despre viața sa profesională:

“În clasa a XII-a am interpretat o lucrare compusă de Sigismund Toduță, prilej cu care am avut deosebita onoare de a-l cunoaște personal pe compozitor, acesta oferindu-mi în semn de prețuire o carte cu autograful său.

Am interpretat în calitate de solistă, fie singură, fie acompaniată de diverse formații orchestrale precum: orchestra elevilor Liceului de Muzică din Cluj, orchestrele Filarmonicilor de Stat din Cluj-Napoca, Brașov și Satu Mare, orchestra studenților Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, orchestra de femei „Simfonietta” etc., la cea din urmă activând și ca șef de partidă solo violoncel. O parte din lucrările interpretate de mine au fost înregistrate audio, aflându-se în fonotecile Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, a Universității Naționale de Muzică București sau a Societății Române de Radiodifuziune.

De-a lungul carierei mele solistice, am avut privilegiul să cunosc personal o parte din marii soliști violonceliști de talie mondială, precum: Konstantin Popov, Radu Aldulescu, Mező László și Vladimir Orlov. Mai mult, maestrul Radu Aldulescu a fost cel care a venit cu sugestia de a mă înscrie după absolvirea liceului, la clasa de violoncel a profesorului universitar Serafim Antropov (un apropiat colaborator al marelui compozitor George Enescu), de la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București (în prezent Universitatea Națională de Muzică București).

Am colaborat frecvent ca membră a partidei de violoncel cu orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și am fost cooptată în diverse formații muzicale. De asemenea, am lucrat cu dirijori și am acompaniat soliști de renume național și mondial, printre care dirijorii: Erich Bergel, Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Sachio Fujioka; și soliștii: José Carreras, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Lola Bobescu, Ágoston András, Ștefan Ruha și Marin Cazacu.

Datorită rezultatelor deosebite la olimpiadele și concursurile de interpretare muzicală obținute de elevii pregătiți de mine, am beneficiat de salariu de merit, gradație de merit și am fost distinsă cu mai multe diplome precum: Diplome de excelență, Diploma „Gheorghe Lazăr” și Premiul Mentor pentru Excelență în Educație MOL.

Sunt coautoare a cărții Serafim Antropov. Artist și om adevărat, coordonată de George Manoliu. În capitolul semnat de mine, am vrut să-i aduc un pios omagiu acestui OM, a cărei studentă am avut norocul să fiu și am subliniat rolul determinant, pe care l-a avut nu numai în formarea mea ca interpret și mentor, cât și a celorlalți violonceliști care i-au fost studenți sau a elevilor acestora.

Ultimul din cele Șase portrete muzicale pentru pian solo compuse de profesorul meu de violoncel din facultate, Serafim Antropov, îmi este dedicat.

Elevii de excepție formați sub îndrumarea mea sunt: Marin Cazacu, Răzvan Suma, Mihai Marica, Octavian Lup, Ariana Arcu, Titus Tincu, Andreea Markos, Ciprian Câmpean sau Adrian Naidin”.